Ofte stillede spørgsmål om volontørophold

Liste over ofte stillede spørgsmål i forbindelse med volontørophold på vores Udviklingscenter i den Centralafrikanske Republik (CAR).

Hvad hvis jeg bliver syg?
I første omgang kontaktes Centerledelsen, hvor der tages stilling til omfanget af sygdommen. Såfremt det kan behandles på stedet iværksættes dette. Ved alvorlig sygdom er volontører dækket af en forsikring der sikrer lægehjælp og evt hjemrejse.

Må jeg fotografere?
I CAR er det forbudt at fotografere på offentlige steder uden tilladelse fra politiet, og det tages meget alvorligt. Offentlige steder gælder alt udenfor centerets grund. Det er måske muligt at få en tilladelse. Snak med Centerledelsen herom.

Hvilken slags påklædning skal jeg medbringe?
I CAR skal kvinder være iklædt lange eller ¾ bukser eller nederdel/kjole, der går under knæet, når de færdes på offentlige steder. Mænd skal være iklædt lange bukser.

På centeret er det tilladt at bruge shorts, såfremt de ikke er meget korte. T-shirts og soltoppe (helst ikke spaghetti stropper/tanktops) er tilladt både på centeret og på offentlige steder.

Det kan blive koldt om aftenen/natten, så hav lange bukser og trøjer med også

Fodtøj – vigtigt også at have et par lukkede sko, udover sandaler/klipklapper. Har du specielle arbejdssko du ønsker at bruge, skal disse medbringes.

HfA stiller ikke arbejdssko og tøj til rådighed.   

Hvordan er dagligdagen med lokalbefolkningen?
Lokalbefolkningen er meget venlige og åbne. Kulturelt mødes man ikke privat, og kvinder og mænd er ikke alene sammen. Derfor skal man ikke tage med nogen hjem eller gå med nogen, uden først at have snakket med Centerledelsen om det. Det er også vigtigt at man ikke har en flirtende omgang med nogen, men udviser respekt og venlighed. 

Er der mulighed for kontakt til DK?
Du kan købe et simkort i hovedstaden Bangui, når du ankommer, eller i Bouar. Det gør det lidt billigere at ringe, men det er stadig meget dyrt. Du kan også tilkøbe brug af netopkobling, som er rimelig billigt. Som det er nu, er forbindelsen ikke særlig stabil, så du må ikke forvente at kunne være på 24/7, men nærmere sporadisk. Husk at gøre dine pårørende opmærksom herpå. Dine pårørende kan altid kontakte HfA ved bekymring. Vi lever efter devisen “No news is good news”.

Vi arbejder på, at vi i fremtiden kan få en god forbindelse, men den er pt. alt for bekostelig.

Er der oplevelser ud af centeret?
CAR er et meget frodigt land med rigt dyreliv, men det er ikke muligt at tage på safariture i landet pga. den dårlige infrastruktur. Der er god og rig mulighed for at opleve lokalbefolkningen tæt på og for ture ud i den omkringliggende natur. Der bliver selvfølgelig også mulighed for at opleve markedet og hele byen, Bouar, sammen med Centerledelsen eller arrangeret af dem.  

Hvilke helbredsoplysninger skal jeg oplyse?
For at vi kan bedst kan hjælpe dig ved eventuel sygdom, er det vigtigt, at du fortæller os, hvis du fejler noget, uanset hvad det måtte være. Det samme gælder ved allergier. Dette er for, at vi kan hjælpe dig på bedste vis, hvis sygdom opstår.

Hvilke vaccinationer er påkrævet?
Du er selv ansvarlig for at få de nødvendige vaccinationer. Du kommer ikke ind i landet uden bevis for at du har fået gulfeber vaccine, så den er påkrævet. Tag en snak med din læge eller følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Læs mere om vaccinationer i CAR her.

Malaria profylakse som tablet behandling er også nødvendig. Recept fås ved egen læge. HfA anbefaler tablet Malarone.

Kan jeg købe medicin i landet?
Tager du fast medicin, skal du sørge for at have nok med til hele turen. Der er ikke et velassorteret apotek! Vi anbefaler også at have evt. let smertestillende med som tbl. Paracetamol og Tbl Ibumetin, mod hovedpine, menstruationssmerter og lign., da dette heller ikke kan købes i forsvarlig kvalitet.

Kan der tages hensyn til allergener i kosten?
Du bedes informere om mulige allergier, så vi er bekendt med dem. Desuden skal du selv sørge for at have behandling med herfor. Det kan ikke købes lokalt.

Vi kan kun tilbyde almindelig kost, da vi så vidt muligt er selvforsynende og laver maden efter det vi lige har. Har du fødevareallergier vil vi selvfølgelig tage hensyn hertil i det omfang det er muligt.  

Hvilket sprog tales der?
Hovedsproget er fransk. De 2 mest brugte stammesprog er sango og G’baya. Derudover er der mange mindre stammesprog. Nogle få taler engelsk. Man behøver ikke kunne tale fransk for at rejse ud, da man kan komme langt med tegnsprog og smil. 

Skal jeg selv vaske tøj?
Der er en ansat til at tage sig af at vaske al tøj. Så hav gerne navnemærker i dit tøj og sørg for at have nok med til en uges forbrug.

Hvilken temperatur/klima er der?
Der er 2 sæsoner i landet. Regn- og tørtid. I regntiden regner det stort set dagligt og der kan være køligt og fugtigt. I tørtiden er der varmt og ofte blæsende. En varm blæst fra Sahara. Temperaturen kan variere fra 40+ grader om dagen til 10 om natten. Der er lyst fra solopgang ca. kl. 6 til solnedgang kl. 18. 

Der er ikke aircondition på centeret, men altid muligt at finde et svalt sted. 

Er der elektricitet?
Der er ikke offentlig elektricitet i store dele af landet. På centeret har vi strøm fra solceller og en generator, så vi har strømforsyning på 220 V. Det kan dog forekomme, at vi i kortere perioder ikke vil have noget, hvis generator eller solceller svigter. Medbring en god lommelygte.

Hvilken valuta anvendes?
Betalingskort kan ikke bruges nogen steder i landet. Euro kan veksles til en fast kurs næsten overalt. HfAs konto kan bruges til at overføre et beløb som kan udbetales af Centerledelsen.

Fandt du ikke svar på alle dine spørgsmål? Tryk her for at kontakte os.

Har du lyst til at tilmelde dig? Skriv til os på hfa@hjerteforafrika.dk for en uforpligtende samtale.

Læs også:
Retningslinjer for volontører