Rejsenyt 1, 2022

Udgivet af Admin2 den

Kirketerp 04.02.2022

Kære alle                                                                                                

Som I kan se, skriver jeg her fra Danmark, men vi er i fuld gang med at pakke vores mange kufferter og lukke huset ned, endnu engang!

Vi rejser, efter planen, søndag den 6. feb. Vi har en overnatning i Paris og ankommer til Bangui mandag d. 7. om eftermiddagen. Ja, det er planen, men som vi ofte har oplevet, er det ikke altid gået efter planen. Covid-19 har fået skyld for meget, men vi ved også, at små forsinkelser kan betyde, at vi ikke når næste forbindelse. Vi skriver igen, så snart vi har fået internetforbindelse i Bangui.

Denne gang har vi Astrid med. Hun er en erfaren lærer med mange kompetencer. Vi glæder os meget over at hun vil hjælpe i Bouar. Børnehaven og vores 2 ansatte får nu professionel pædagogik og Astrid har mange ideer til leg og lære. Det bliver så godt!

Vi har nogle aftaler i Bangui. Bl.a. skal vores kære gamle bil på værksted. Vi har lidt nye reservedele med, så håber vi, at den vil holde lidt endnu. Vi har forsøgt at købe en ny bil, men der er ingen at få lige nu, og vi er blevet anbefalet at vente. Lige nu er priserne steget meget. Vi håber de falder lidt igen, når lagrene bliver fyldt op.

Vi skal også have udvirket, at det endelige skøde på vores grund i Bouar bliver udstedt. Der er krav mht. bebyggelse og aktiviteter, som vi nu har opfyldt. Luc, som er parlamentsmedlem, har lovet at hjælpe. Det er altid godt at have nogen med, der har lidt autoritet, og han er godt kendt på regeringskontorerne.

Endelig skal vi købe ind. Det er altid spændende, sommetider er spændingen hurtig overstået, fordi hylderne er ret tomme. Alle varer kommer udefra og den eneste transport er lastbiler fra nabolandet Cameroun. Det er også med til at priserne ryger i vejret. Bl.a. mælkepulver er steget til det dobbelte inden for de sidste 6 mdr. Det er stor post på regnskabet for børnehaven. Majsgrøden som børnene får hver dag bliver pludselig en stor udgift. Majs håber vi at kunne dyrke på vores jord, men mælk må vi købe.

Smør og ost er også noget vi kun kan købe i Bangui. Vi har en stor køleboks som kan holde det koldt på turen til Bouar.

På denne tid af året plejer det at være ret varmt i Bangui. Nok den varmeste! Det kan være lidt af en mavepuster at gå ud af flyet, og ud i eftermiddagsheden. I Bouar er det også varmt, men ikke den store luftfugtighed. Bangui ligger ved en meget stor flod, Ubangui, der danner grænse mod Congo (Zaire). Denne flod var tidligere af stor betydning for indførsel af varer, men i dag bruges den kun i begrænset omfang. Ruten går gennem flere lande og er blevet meget usikker.

Torsdag håber vi at køre mod Bouar. De venter på os der. Børnehaven er ikke startet op endnu efter juleferien, men Stella og Evodie er klar. De har vasket alle legoklodserne og tæpperne. Borde og stole har også fået en omgang, så alt er parat.

Legoklodserne er blevet vaskede

Borde og stole gøres rent

Selv om vi ikke pt. har en havemand har Bien, Samuel og Sylvain sået grøntsager. Selv om det er tørtid kan vi sagtens dyrke en masse, fordi vi har vand nok i vores brønd. Der er også snart modne mangoer på de mange træer på vores grund. Vi har forsøgt at dyrke bomuld og det ser ud til at det kan blive til en lille industri. Vi mangler bare lige en der ved noget om at spinde og væve. Kender i nogen?

Der er sået nye grøntsager

Vi regner ikke med at være hjemme til generalforsamling i år. Den afholdes i Silkeborg. Vi forsøger at være med via Skype. Vi håber, at så mange som muligt vil deltage.  Vi har mange ting, vi gerne vil dele med jer og mange flere billeder. Vi mangler suppleanter til bestyrelsen. Mon ikke der er nogle blandt vores venner, som gerne vil være med i dette arbejde? Nu er byggeriet afsluttet, og det spændende arbejde bliver nu at få gang i en masse aktiviteter. Børnehaven er en stor succes, undervisning er så småt begyndt. Vi håber Mette kommer igen. Sundhed, håndgerning, fremstilling af produkter til salg, ”efter skole” aktiviteter til de større børn, dyrkning af nye afgrøder til bedre sundhed. Ja, jeg kunne blive ved. Der er så mange ting HFA gerne vil hjælpe med.  Tag en ferie med indhold og brug den hos os i Bouar. Kort eller længere tid, vi ved det kan gøre en forskel. Alene det, at der kommer fokus på befolkningen i dette land, at de ikke fortsat skal føle at de er glemt, mens der strides om retten til at udvinde guld og diamanter m.m. Vi hører mange sige, at de ville ønske der ikke var disse rigdomme i deres land. De bringer ikke lykke til nogen!

Kom og hjælp, leg med børnene, sætte cykler i stand, strikke, væve, dyrke spændende afgrøder til bedre sundhed. Der er ingen grænser og sprog bliver så meget lettere fordi Astrid har lovet at undervise i engelsk. Det er noget vores folk længe har efterspurgt. De har set, at på internettet er der langt flere muligheder og information på engelsk. At en helt ny verden åbner sig når man forstår engelsk.

Det bliver en spændende tid vi går i møde. Håber i vil være med? Tak for alle de mange ting og sager i forsat betænker os med, foldede hænder, og ikke mindst økonomisk.

Mange kærlige hilsner

Bent og Vera

Har du lyst til at skrive et svar, er du meget velkommen til at bruge nedenstående kommentarfelt eller sende os en mail på: vbskindhoj@gmail.com

Kategorier: Rejsenyt 2022

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.