Rejsenyt 1, 2024: Sandstøv fra Sahara og en ged på fri fod

Udgivet af Admin2 den

Kirketerp 28.02.2024

Kære alle
I skal have lidt nyheder fra CAR, selv om det er lidt på anden hånd. Vi er i daglig kontakt med centeret i Bouar og billederne herunder har vi fået tilsendt af Bien Venue og Sylvain, efter vi er rejst hjem. Vi er stadig hjemme, selv om jeg nu har fået gips af og er begyndt på genoptræning. Det går godt fremad, jeg mærker bedring hver dag.

I Bouar har de haft den årlige tid med storm og sand i luften. Harmattan, sandstøv fra Sahara. I Bouar kalder de det Miagaro, jeg ved ikke hvorfor, måske fordi der er en by nordpå der hedder sådan. Det er ret ubehageligt, alt bliver støvet og meget tørt. Heldigvis har vi masser af vand i brønden, så vi kan dyrke grøntsager til vores mad. Men nu er det slut, og så varer det ikke længe før regntiden så småt begynder.

Græsmåtter sat for at give læ for den kraftige blæst

Grøntsager fra haven

Efter jul og nytår er børnene tilbage i børnehaven igen. Vi har ca. 20 børn nu. Det går rigtig fint, de kan sagtens være flere. Det håber vi, der bliver efter sommerferien. Måske 30 børn. Der er mange forældre, der gerne vil have deres børn i børnehaven. De ser, hvad det betyder for børnene, og hvordan de bliver klar til at starte i skole.

 

Evodie, Stella, Sylvain, Habib og Pjotr laver opvisning med børnehavebørnene for forældrene til juleafslutning

 

De 3 ansatte har selv lært meget, og de ser frem til at lære endnu mere, som kan give dem inspiration og forståelse for små børn. De leger og synger med børnene, spiller bold, lærer at gynge og ikke mindst Legoklodserne er populære. At vaske hænder efter toiletbesøg og inden der skal spises, er noget børnene hurtigt lærer og forhåbentligt aldrig glemmer. De bliver også gode til at deles om legetøj, lege sammen og være stille og lytte, når der bliver læst historie for dem.

Børnehaven, stilletid mens Evodie læser historie

Stella med børnehavebørnene   

Bien og Mathias har haft travlt på værkstedet, bl.a. lavet døre til Musikskolen. Det er godt, vi kan hjælpe hinanden. Bien er god til snedkerarbejde, og der bliver ofte kaldt på ham. Fader Benedykt er til gengæld en god hjælp når vi f.eks. ikke kan få banken til at samarbejde og Bien mangler penge til at betale lønninger. Han er også flink til at køre for os og vores volontører når vi har brug for det.

Bien Venue på værkstedet, i gang med døre

Fine taburetter Bien Venue har lavet ud fra gamle ryglæn fra stole

Samuel laver mad til medarbejderne og koger grød til børnene hver dag. Han har købt store mængder sesamfrø. Lige i disse dage høstes frøene, og så er det billigst og bedst. Han vasker og tørrer frøene, så de kan gemmes. Forhåbentlig har vi nok til at berige børnenes grød hele året. Samuels kone, som jo har haft en del problemer, hun er psykisk syg, er igen blevet meget dårlig. De har 5 børn, den mindste er knapt 1 år. Vi har fundet en læge i Bangui, der sammen med nogle katolske søstre, driver et hospital for folk med psykiske lidelser. Samuels kone er der lige nu, og vi håber, at hun kan få den rigtige hjælp. Det er bare dyrt, dels at komme til hovedstaden, blive indlagt og få medicin. Der er jo ingen offentlig sygekasse. Det påvirker Samuel rigtig meget, også hans børn. Vi håber og beder for, at der må findes hjælp.

Samuels kone og lille datter

Vi er meget taknemmelige ved den kontakt vi har med vores medarbejdere. Enten ringer de, eller også gør vi. Det betyder meget for os alle, at vi kan snakke sammen og de kan få hjælp til at takle de problemer, der kommer hen ad vejen. Heldigvis er internettet nogenlunde. Forleden var en af vores geder stukket af. Den blev fanget og Bien måtte betale nogen for at have fanget og passet den. Han ville så høre os, om ikke vi var enige i, at den vagt som ikke havde passet på, skulle vide at det var en alvorlig fejl og have en skriftlig advarsel. Det er noget vi meget sjældent gør brug af, men det er godt at høre, at de tager sagen alvorligt.

Vi håber snart at kunne komme tilbage, så vi kan sætte gang i nogle af de aktiviteter vi ved kan betyde meget for befolkningen.

Mange kærlige hilsener fra vores medarbejdere i Bouar og os her i Danmark.

Har du lyst til at skrive et svar, er du meget velkommen til at bruge nedenstående kommentarfelt eller sende os en mail på: vbskindhoj@gmail.com

 

Kategorier: Rejsenyt 2024

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.