Rejsenyt 10, november 2018

Udgivet af Admin2 den

Kære venner                                                                                      Bouar 27.11.2018

Tilbage her i Bouar, har vi måtte konstatere at net forbindelsen ikke er helt så god som i Bangui. Jeg kan bruge data på min telefon, nok til at læse mails og holde kontakt til bestyrelse, men ikke til at sende billeder og breve. Heldigvis er vi stadig velkommen hos cybercafeen og får meget hjælp. De kan også kopiere og scanne. Der er ca. 2 km op til byen, ikke noget at regne, men vejen er dårlig, så det tager let en times tid at komme frem og tilbage. Der skal jo også lige snakkes, ønskes god dag m.m.

Vi har haft en del telefonkontakt til DK og til Douala. Vi kunne jo ikke forstå, hvor vores containere blev af! Vi vidste hvornår de var ankommet til havnen og at de helst ikke skal være der længere end 8-12 dage. Så begynder det at koste havne afgift. Vi hørte ikke noget derfra, og da vi så var i Bangui for at hente Casper og besøgte Damcos kontor, fik vi fornemmelsen af der var noget galt, selv om de ikke sagde det.

Vi har kontaktet Damco i Danmark, og de har langt om længe indset at der er noget de har misforstået. I dag håber vi, at høre at fejlen er rettet og en dato for hvornår containerne kan sendes fra Douala.

Selv om vi mangler meget af det der er i containerne, har vi alligevel fået sat gang i flere ting. Der er blevet plantet træer, Neem træer, for dem der husker dem fra Nigeria, og blomster. Casper er god til at få udlagt veje, bede og parkering til nogle få biler, som nok vil komme ind på vores grund. Pedro springer rundt og planerer og hugger gamle rødder op der stikker op af jorden. Han er også lige i gang med at lægge brænde på en klippe som vi synes ligger lidt i vejen. Vi har ansat 4 vagter, som også har lidt arbejdsopgaver med i deres arbejdsaftale. Ellers bliver det for kedeligt for dem.

Vi er også ved at bygge en pizzaovn. Det har vi aldrig prøvet før, men Google giver fine anvisninger, som kan modificeres til forholdene her. Der er meget interesse omkring især dette projekt. Der tales meget om kage og brød. Nu må vi se om vi kan få det til at fungere. Der er et vist ønske om at det skal være klar til på lørdag. Her holder de 1 st. Dec. og fejrer deres uafhængighed. Der har længe været travlhed hos skræddere med at sy nyt tøj og skolerne har brugt hver onsdag og lørdag til at øve børnene i at marchere i takt.

Vi glæder os til at fejre at julemåneden starter. Casper mener vi skal se at få fremstillet en adventskrans, han har lys med, og hænge julepynt op. Vi går nok op og ser lidt på deres parade, men da der er rigtig mange mennesker, vil det ikke blive let at danne sig et indtryk af ret meget. Butikkerne er lukkede, så vi skal bare sørge for vi har nok at spise og drikke og så ellers nyde fridagen. Måske bage kage.

Vi er selvfølgelig kede af containerne lader vente på sig, men Casper har været til stor hjælp med andre ting. Vi har fået sat flere hylder op her i vores lille hus og lavet lukke mekanisme til vinduerne. Nu behøver vi ikke rende rundt om huset for at lukke vinduerne. Før stod der en pind og holdt skodderne åbne. Det er også dejligt, at have hans selskab, høre lidt musik som han har med og spise lakridser. Han havde mange med, så vi ikke behøver at spare så meget på dem.

Mht. temperaturen, er her jo meget mere behageligt end i Bangui, mere tørt og køligere. Især om natten falder temperaturen og det er godt med et tæppe over sig. Det blæser også en del lige i tiden. Det er godt med luft, men det hvirvler også støv og sorte partikler fra græsset der bliver brændt af i tiden. Næsten hver aften kan vi se, at det brænder langt ude i horisonten, det ser flot ud og hjælper til at holde græsset nede og giver plads til ny spiring. Pedro brænder også vores marker af, lidt ad gangen, så han kan kontrollere ilden.

Vi har ikke set noget til brøndfolkene. De har ikke afsluttet deres arbejde, efter vores mening og derfor har vi ikke betalt den sidste halvdel af beløbet. Vi har jo ingen pumpe endnu og derfor ved vi ikke hvor meget vand vi kan pumpe, men vi håber det kan give nok. Det bliver svært at få penge til endnu en brønd. Der siges at Bouar er svær mht. at bore og finde meget vand.

Jeg vil prøve at sende nogle billeder hjem via Messenger, måske kan det virke og så kan i få flere billeder end dem jeg kan sende med her. Jeg er online på min telefon ca. 2 gange dagligt i ca. 30-45 min. Så kan jeg læse mails og Messenger. Ved ikke hvorfor det virker så godt men det koster næsten igen ting, ca. 2 dk. og giver mulighed for kontakt.

Vi har undersøgt muligheden for at etablere en mere fast internet forbindelse, men det ser umiddelbart ud til at blive meget dyrt. Selve installationen er over 100.000 dkk og forbruget pr. årsbasis, er næsten lige så meget. Vi håber der kan findes en billigere mulighed. Vi havde jo også tanker om at kunne undervise via nettet.

Herfra sender vi mange hilsner om en velsignet Advent til jer alle!

Bent og Vera

Vi laver en pizzaovn

Ovnen er færdig og skal lige tørre et par dage.

Pedro har plantet små blomster


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.