Rejsenyt 11, 2022

Udgivet af Admin2 den

Bouar 30.10.2022

Kære alle     

Endelig ser det ud til at solen vinder over regnen! Det har ikke regnet i 5 dage og luften er helt anderledes. Vi griner selv lidt af, hvordan vi lægger planer efter vejret, men det er nu ret nødvendigt.

Vi har ikke længere solenergi til i vores vaskehus, da batterierne er afgået ved døden. Intet varer evigt og især her er levetiden kortere for flere ting.  Her, for vores batterier, som nok kunne have klaret lidt længere tid i et køligere klima. Men med flere soltimer, får vi mere kapacitet på vores batterier her på selve centerbygningen.  Vi har lagt en ledning herfra til vaskemaskinen, så nu er alle glade.

Vores nye havemand har fået sået og plantet, gjort brug af den megen regn vi andre var trætte af. Der er kommet flere afgrøder, frugttræerne har fået tilført høvlspåner, så det holder på fugtigheden og tomaterne smiler med rødme i kinderne.

Guava

Papayatræ

Blomster

Vi nyder at kunne spise sammen hver dag.  Alle kommer kl 12.30, vasker hænder og hjælper med at bære maden op i vores ”palliot”, hvor vi har borde og stole.

Vi spiser meget forskelligt, mest vestligt, men vi bruger helst de råvarer vi har til rådighed fra haven. Alle er tilfredse, og der er ingen klager over de forskellige retter vi præsenterer dem for. I dag serverer vi en grøn stuvning med grønne blade, en slags spinat, med kød og jordnødder. Dertil søde kogte kartofler.  Til dessert er der rødgrød med fløde og knas (ristede havregryn og mandler) og en kop sort kaffe som afslutning.  Alle skal være kvikke og klar i hovedet til at have undervisning hos Mette i eftermiddag.

Det er så fantastisk at følge med i hvordan Mettes undervisning påvirker hele gruppen omkring os. De mange timer har givet en forståelse, både for os og for vores ansatte. Der er flere ting vi forstår så meget bedre og ligesådan bliver der sat ord på ting fra vores verden, som de ikke havde nogen anelse om.

En ting som bliver mere og mere klart, er hvor lidt og hvor mangelfuld deres skolegang er og har været. Flere har ikke haft mange år i skole, men selv de få som har en delvis gymnasieuddannelse, har store huller i deres paratviden.  Bent og jeg har jo været her længe nok og set og fulgt med i hvordan børnene sidder uden for skolen og venter på en lærer, som ikke kommer den dag. Der er ikke undervisning fra slutningen af juni til begyndelsen af oktober på grund af regntid. Det er nok godt nok, børnene ville jo komme til at blive drivvåde næsten hver dag, men der er godt nok mange fridage derudover. Undervisningen foregår i klasser med ca. 100 elever og 1 lærer, på et sprog som de fleste børn ikke forstår.

Mette har lovet at hjælpe én af de unge drenge fra Musikskolen, som man håber, kan komme til USA næste år og studere musik på et universitet. Det er bare meget usikkert, om de vil acceptere hans lave niveau. Mette er chokeret over hvor lidt han kan ud over at spille musik.

Vi bliver igen og igen overrasket over hvor mange penge der bruges til projekter og undervisning, alt sammen ifølge FN’s verdens mål, men som ikke skaber en forskel for de lokale indbyggere. Der er ikke meget der forandrer sig i folks daglige dag. Om aftenen blæser musikken ud fra de mange højtalere som de handlende har stillet op. Der er enkelte nøgne elpærer der dingler i de små skure som faldbyder forskellige varer. Mest alkohol og sodavand og medicin. Elektricitet hertil leveres af flere små generatorer som bidrager til larmen. Her er ikke gadelys.  Der er så godt som ingen her i byen som har et toilet, altså jeg taler ikke bare om et WC, men et hul i jorden. De fleste går bag om huset. Rindende vand er noget der findes nogle få steder i byen. En vandledning fra borehullet uden for byen forsyner de få vandhaner, hvis der altså er brændstof til pumpen og den ikke er i stykker. Ved hvert af disse steder, er der en ung mand/dreng som tager betaling for hver dunk han fylder med vand. Små 50 øre pr 20 liter vand.

Vi håber snart at kunne indkalde til undervisning om hygiejne og sundhed. Vi vil gerne fortælle hvorfor det er så vigtigt at have toilet og vand og sæbe, og hvor meget det kunne hjælpe på hele byens sundhedstilstand hvis alle havde og benyttede ”hullet i jorden”.

Ikke alle vores ansatte har toilet, men de har hurtig set ideen her hos os, og vi er så småt ved at hjælpe alle til at få lavet forbedringer ved deres respektive huse. HFA giver et tilskud til cement og tagplader, så længe vi har midlerne hertil, resten skal folk selv bidrage med.

Bien og Paul har i samarbejde med Bent lavet en prototype af et hønsehus, som kan flyttes rundt til der hvor der er græs og ukrudt hønsene gerne vil spise. Det er jo almindeligt at høns og andre husdyr render rundt, som det passer dem. Det bliver der ikke mange æg eller kyllinger af, og hønsene har meget veltrænede stærke muskler og ikke meget kød L

Vi vil gerne vise, at det er muligt at holde høns, der er lukket inde og fodre på dem. Der er nogle som opdrætter daggamle kyllinger, fodrer med indkøbt beriget foder og daglige doser af antibiotika.  Disse høns giver en lille indtægt hvis det går godt, men ofte bliver kyllingerne syge og dør.

Vores forsøg går på at holde de lokale høns og give dem rester fra vores mad og køkkenhave. De er vant til klimaet, og hvad der ellers findes omkring dem.

Bien er ved at tegne et hønsehus

Paul har også en plan om at holde geder. Også her har vi rester fra køkkenhave, som de kan spise.  Paul vil dog forsøge at slå græs og opbevare til foder.

Vi har ofte talt om vores ideer og nok følt at folk rystede lidt på hovedet og mente vi ikke var helt kloge.  Paul har dog set mere af verden end de fleste og han tror på os. Han er fuld af begejstring og ser mulighederne.  

Det skal i høre mere om næste gang!

Herfra ønskes i alle en god søndag.
Kærlig hilsen Bent og Vera        

 

Har du lyst til at skrive et svar, er du meget velkommen til at bruge nedenstående kommentarfelt eller sende os en mail på: vbskindhoj@gmail.com                                                 

Kategorier: Rejsenyt 2022

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.