Rejsenyt 11, november 2020

Udgivet af Admin2 den

Bouar 16.11.2020

Kære alle

Det har ikke regnet i 2 uger. Der er stadig mange skyer og dug i græsset om morgenen, men jeg tror vi har fået den sidste regn i år. De sidste par dage har det også været ret blæsende, en tør vind, der udtørrer jorden og mennesker. Vi drikker ret meget vand hver dag. Vi er taknemmelige for vores Katadyn filter, som filtrerer vores vand. Vi kunne nok drikke vandet fra vores brønd uden filter, men vi tager ikke chancen.

Vi har endelig fået tilladelse til at sende containeren! Tak for jeres mange bønner og foldede hænder. Der mangler flere dokumenter, som skal være på plads, før vi kan sende den, men at vi har fået tilladelsen er stort. Det har taget næsten et år! Vi håber den kan komme af sted inden jul. Så skulle den, om alt går vel, ankomme engang i slutningen af januar. Vi er i dialog med shippingfirmaet om tidspunkter m.m.

Vi mangler mange ting, små ting som gør at vi ikke kan blive helt færdige med at bygge. Det er irriterende, men driver også løsninger frem, som kan bruges. Bl. a. gyngestativer. Der er masser af rør i containeren, som vi havde tænkt til børnehaven, men nu har vi fået Pedro til at skove nogle lange stammer, som vi så har sat i jorden med lidt cement omkring. Det skal nok holde til små børn, der gynger højt. Nok ikke i mange år, fordi myrerne og især termitter, elsker træ. Men så kan vi skifte dem ud med rør, som forhåbentlig er ankommet til den tid. Bent blev også kreativ og fik lavet rutsjebane med bambusrør. Børnene har indviet det hele.

Inden børnene startede, havde vi forældredag.  Vi ville gerne fortælle forældrene om vores metoder, og om hvad vi kunne lære deres børn. Det blev meget positivt og forældrene havde meget sjov med legetøjet, som de fik lov til at prøve.

Børnehaven er startet med bare 10 børn, som hurtigt blev reduceret til 8. De 2 var ikke gamle nok til at klare at være hjemmefra. Selv om de er 2 ½ er de ikke udviklet til at klare 5 timer hjemmefra. Men deres forældre ville gerne have dem her, der er allerede en lille ny!

Edith og Stella er ansat til at passe børnehaven. Edith havde 2 børn som døde, og Stella har 5 børn, hvoraf de 2 er med i børnehave. Det er nogle friske børn, som helt klart har en mor der er dygtig til at stimulere sine børn. De kommer mellem kl. 7 og 8 og hjem igen kl. 12. Vi havde planlagt at give dem mad ca. kl. 10, men det er alt for sent. De er meget sultne, når de kommer, og kan næsten ikke lege udenfor med gyngerne uden at fortælle, at de er sultne. Vi har haft masser af majs på marken. Det har vi fået malet til mel. Der er både mælk og lidt honning i grøden. De er ret vilde med det!

Veronika er med i børnehaven, hun er til stor hjælp, men har ikke så meget erfaring med mindre børn. Vores 2 ansatte kvinder har heller ikke erfaring med vores ide om børnehave og opdragelse. Det skal dog nok komme hen ad vejen. Her får børn et par på hovedet, hvis de ikke makker ret. Det vil vi jo gerne ændre, men det er ikke helt let. Børnene er så vant til afstraffelse at mere pædagogiske metoder preller af. De er heller ikke vant til at lege sammen og tage hensyn til hinanden, men mere til at tage så meget legetøj til sig selv. Der er meget at lære for både børn og voksne. Godt, vi er startet med en mindre gruppe.

Endelig er skolerne i gang. Først var det Corona, og siden har det bare været én af de ting, der ikke prioriteres her. Der mangler undervisere med bedre kvalifikationer, som kan undervise så børnene også lærer at læse og skrive. Der er lavet undersøgelser af læsefærdigheder hos børn som har haft 5 års skolegang, og 70 % kunne ikke læse. Der er heller ikke mange skoledage på et år. I sidste uge begyndte den årlige træning på at lære at gå i lige rækker. Den 1. december er det Uafhængighedsdag. Så skal alle elever, og hvem der ellers har noget at byde ind med, deltage i marchen gennem byen. Der trænes 3 gange om ugen frem til 1. december.

Vi har haft besøg af 2 ministerielle embedsmænd. Fra ministeriet som varetager økonomi og planlægning af samarbejde mellem regeringen og NGO.. De kom for at se hvor langt vi er, om de rapporter, vi indsender hver 6. måned, er fyldestgørende eller vi forsøger at bilde dem noget ind. Det er første gang, de besøger os, så vi var lidt spændte på det.

Det var en god oplevelse for os. De spurgte ind til vores arbejde, om vi havde nogle problemer, og det havde vi selvfølgelig. De lovede at hjælpe med alt de kunne. De tog billeder og var meget tilfredse. Det var vi også!

Her i området er der ret roligt, men der er en del uroligheder rundt omkring. Der skal være valg til ny præsident her i landet den 28. december. Mange embedsmænd er klar over at de nok bliver sat ud når en ny kommer til, så det er med at fylde lommerne nu.

Bent har lidt ekstra arbejde på musikskolen. Det er etagebyggeri, og derfor skal der lidt mere tilsyn og den katolske fader, Benedikt, som bygger, har ikke meget forstand på byggeri, så han har ofte brug for hjælp. Vi har også hjulpet med at høvle planker til støbeforme. Godt vores maskiner virker og Bien er en dygtig snedker.

Jean, vores have- og markmand, sørger for friske grøntsager hver dag. Det har vi ikke haft mulighed for tidligere, men det er utrolig dejligt at haven bugner her, selv når det er så tørt.

Mange kærlige hilsner

Bent og Vera

(Har du lyst til at skrive et svar, er du meget velkommen til at bruge nedenstående kommentarfelt eller sende os en mail på: vbskindhoj@gmail.com)

Forældredag

 

Forældrene prøver legetøjet

Gynge

Gyngen afprøves

 

Der spises majsgrød

Planker til musikskolen

Kategorier: Rejsenyt 2020

6 Kommentarer

Torben Andersen · 21/11/2020 kl. 23:05

Tak for en udførlig beskrivelse af jeres gøren, på centret i Bouar, spændende billeder!!
Bedste hilsner Torben

Kirsten Nørlund · 20/11/2020 kl. 20:48

Mange tak for en fin hilsen. Ønsker jer alt godt i arbejdet derude og Guds velsignelse.
Kh. Kirsten.

ingrid sundby · 20/11/2020 kl. 16:42

Tusind tak for en dejlig hilsen og for de dejlige billeder, hvor er i kreative og finde på mange ting med de materialer
i har så fortsat held og lykke med den flotte indsats i gør hver eneste dag .

mange hilsener og en god advendt Vera og Bent og alle omkring jer herfra en dejlig solskinsdag den20 novem ber
mange tanker fra Ingrid Sundby

Kirsten Birgitte Jensen · 19/11/2020 kl. 23:53

Kære Vera og Bent
Tak for jeres opdateringer og flotte billeder.
Hvor er det dejligt at se, hvor langt I er kommet og drømmen er blevet til virkelighed. Mon det er de samme dublo klodser som mine børn og børnebørn har lejet med?? Dejlig at se det bliver brugt, forhåbentlig også af børnene.
Håber også det snart lykkes at få sendt den sidste kontainer.
De kærligste hilsener
fra Kirsten Birgitte, skal også hilse fra Torben

Karin Kirk · 19/11/2020 kl. 20:39

Vi glæder os, til hver gang, der kommer et nyhedsbrev. Dejligt at se, at jeres arbejde lykkes. Vi glæder os til næste generalforsamling.
Venlig hilsen
Karin og Flemming Kirk

Anette Rolighed · 19/11/2020 kl. 18:56

Pragtfulde billeder og dejligt nyt. Det er virkelig blevet et dejligt sted.
En strøtanke: Kan i ikke søge om alle tilladelser så de er i orden så snart der er råd til at sende en container. Eller skal indholdet beskrives på forhånd? Når det nu tager så lang tid.
Mange hilsner
Anette / mor Roligs mad og hjælpeteam ( Facebook)

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.