Rejsenyt 13, december 2018

Udgivet af Admin2 den

Kære venner                                                                                                                       Bouar 19.12.2018

Det er længe siden jeg har sendt et brev afsted, alt for længe, men jeg har haft mere end svært ved at skrive. Vi har begge været kede af det, frustrerede og vrede. Det sidste har ikke gjort noget godt for os eller andre.

Containerne er stadig ikke kommet! Det er grunden til alle vores problemer.

Vi har nu ventet i 6 uger, været lovet, at nu kommer de, utallige gange, og de kommer bare ikke. Vi har, måtte betale endnu godt og vel 23.000 DKK, foruden den told vi godt vidste vi skulle betale. Vi har ikke fået klar besked om hvorfor og for hvad det er, bare at hvis vi ikke betalte kom containerne ikke ud af havnen i Douala. Vi vil gøre shipping selskabet ansvarlig for de fejl de har begået og som har skabt store forsinkelser. Vi troede vi havde entreret med verdens største shipping selskab, derfor forventede vi at ”rettidig omhu ” stadig var deres varemærke.

Vi har haft vores venner fra FN Peru klar til at løfte containerne af når lastbilerne kommer. Godt de er så forstående. De venter også på containere som er meget forsinket. Alle taler om at problemerne er i Douala. Cameroun er vist det mest korrupte land i verden, ikke noget der lover godt.

Vores lokalkomite har også lovet at hjælpe når containerne kommer, dem må vi også skuffe næsten dagligt. Ligesådan vores folk som arbejder her, de føler med os og ser og mærker hvordan det påvirker arbejdet. Flere har vi sendt hjem, da vi ikke kunne finde arbejde til dem, men vil jo ikke gerne give Pierre fra os. Han skulle helst blive og hjælpe os med byggeriet. Han er meget efterspurgt, da han er en dygtig murer.  

Vi synes det har været svært at takle denne uvished.  Vi mangler mange ting, især alle byggematerialerne, så vi kan komme i gang. Vi regnede jo ikke med det skulle vare så længe inden vi fik forsyninger med containerne, men nu er de sluppet op. Man kan ikke købe ret meget her i byen, men der er masser af bananer og Papaya, så vi sulter ikke.

Ventetiden har vi forsøgt at bruge til noget positivt. Vi har brugt rigtig meget tid til at tale med folk der er kommet her. Det har været givende at kunne fortælle om vores ideer og tanker omkring vores projekt. Vi hører ofte folk sige at vi er anderledes end andre NGO’er som er her, ment positivt. Vi kan se, at det går klart ind hos alle, at vi vil hjælpe dem til at blive autonome og ikke være afhængige af andre. Mange spørger også til hvornår vi starter børnehaven og om de kan komme med deres børn. Vi håber, at nogen vil hjælpe os med at starte dette arbejde op. En sagde til mig forleden at vi skulle huske at undervise forældrene, så de kan tale med om det børnene lærer. Så rigtigt!

Vi har også brugt tid på at rydde grunden for det lange græs der skjuler hvor vores skel findes, og hvad vi finder inden for vores side. Bl.a. har vi  mange mango træer, avocado og cashewnødder. Vi har talt om at holde geder, som kan holde græsset nede. Det er et stort arbejde at slå græs med håndkraft.

Vi har også haft besøg af landmåleren, igen. Vi var klar over, at vores lille hus var blevet bygget uden for skel. Vi har talt om hvad vi lige skulle stille op, da vi ikke gerne ville lade som ingenting. Der kan altid blive problemer, hvis nogen skulle komme på den tanke at ville købe jorden. Vi har nu tilkøbt 66 m2 jord og nu ligger huset på vores grund. Det blev heldigvis ikke så dyrt.  Så nu kan Pierre og hans folk fortsætte med at bygge muren rundt om grunden. Det er ikke meningen der skal mur hele vejen. Vi har rør med i containeren til at lave hegn af.

Der er flere kvinder der bliver kede af det, når vi får bygget mur og hegn omkring grunden. Vi har mange gode flade sten formationer, som de kan bruge til at tørre sesam, bønner og mange andre ting. De må finde nogle andre lidt længere væk. Der er masser af sten her i området, det er både godt og skidt. Vi synes det ser flot ud og vi holder meget af at sidder på de store sten sidst på dagen. Så er der fin udsigt og en frisk brise. Men det gør det lidt vanskeligt at lave fine marker, de må laves lidt uden om!

Børnene kommer også og vil se hvad vi laver og høre om der ikke er noget de må hjælpe med. Det er lidt svært, men vi fik dem til at samle småsten. De skulle lægge dem i en bunke, så ville vi give dem lidt penge. Det var bare et par drenge men pludselig var der 9 unger, som samlede en stor bunke sammen. De blev meget glade for at få lidt penge. Det er snart jul og der er mange ting som de gerne ville købe. Børn er ikke anderledes her end alle andre steder. Der er dog ikke meget legetøj at få, men vi er blevet meget overraskede over at se hvordan flere butikker har julepynt, dukker og biler. Der er flere her som arbejder for de mange forskellige NGO’er og de tjener mange penge. Ligesådan som dem der arbejder for FN.  Men der er ikke mange som kan købe ret meget i butikkerne, de fleste har ingen eller kun lidt penge.

Derfor ser vi også, at børnene finder på at lave noget legetøj selv, som drengen med bilen på billedet. Han har samlet små stumper blik, konservesdåse og el ledning og fundet er gammelt batteri og en lommelygtepære. Han vidste os hvordan han kortslutter ledninger og får lys i pæren. Det var han meget stolt af!

Jeg begyndte dette brev i går, blev ikke færdig, hvilket var godt. Fordi, lige for et øjeblik siden ringede en og sagde han havde set vores containere. De var kørt op til tolderne. Vi startede bilen, tolderne er bare 10 min herfra. Der var bare ingen containere. Pedro, vores havemand, så os køre og ringede straks til mig for at høre om vi var ok. Vi fortalte om containerne og at de ikke var der. Straks siger han, at han lige vil tage motorcyklen og køre derhen hvor lastbilerne samles om natten. Der finder han vores 3 containere. Tak til Pedro og Vorherre. Nu kan vi sove godt og så skal der arbejdes i morgen. Lastbilerne med containerne vil komme hertil, sammen med tolderne og en mand fra shipping firmaet. Vores venner fra FN kommer med deres løftegrej og så håber vi at kunne nøjes med at lukke op så tolderne kan se ind og lukke igen. Der bliver ikke pakket ud nu.

Vi har nemlig erkendt at vi er brændt ud og har brug for en lille pause. Vores julegave til hinanden er, at vi rejser hjem på tirsdag den 25. dec. og nyder nogle stille dage med vores børn og børnebørn, for så at rejse tilbage lige efter nytår. Så har vi Casper med og ny energi til at komme i sving med at sætte spær og tag på vores center. Alt er jo forberedt, takket være jer som har hjulpet. Nu vil det vise sig hvor fint det hele passer sammen og hurtigt bliver brugeligt. Der er selvfølgelig meget mere end tag, der skal laves,  men det vil give skygge og mulighed for flere aktiviteter.

Vi vil ønske jer alle en glædelig jul og et godt og lykkebringende nytår. Tak for jeres opbakning, hilsner bønner og kærlige tanker der er gået vores vej. Håber i vil fortsat følge os i det nye år.

Bent og Vera

Der bygges mur omkring vores grund

Pedro rydder græs

Børnene er opfindsomme. Vi kan få meget ud af vores affald.

Der er faktisk lys i pæren. Også på bilen.

Der tørres sesamfrø

     


1 Kommentar

Hanne · 22/12/2018 kl. 00:29

Først blev jeg meget trist over den kedelige måde, man behandler jer mht containerne fra Cameroun. Så sørgeligt at mange – også dernede – bare tænker på at rage til sig, selvom det hele er beregnet for jeres gode projekt i CAR.
Forstår jeres ønske om nogle dage herhjemme, så I kan få fornyede kræfter. Må I opnå det! Er mit ønske. God tur hjem, og ønske om en velsignet jul med jeres kære.
Kærlig hilsen Hanne

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.