Rejsenyt 8, august 2020

Udgivet af Admin2 den

Kære alle                                                                                                                              Kirketerp 19.08.2020

Selv om solen skinner, og det stadig er sommer, må vi se i øjnene, at efteråret er på vej.

Det får mig til at tænke på, at da vi kom hjem i foråret, var det med tanke på, at vi snart kunne rejse tilbage igen. Det ser det så ikke ud til!

Heldigvis har vi haft en rigtig god forbindelse til de af vores medarbejdere, der stadig er på centeret. En del af dem er jo flyttet med vores murermester Pierre for at bygge musikskole for en af vores katolske venner i Bouar.

Bien (Venue), har styret hverdagen for de 4 vagter, Samuel vores kok og altmuligmand Musa. Han har haft næsten daglig kontakt med os via mobiltelefonen og holdt os opdateret. 

Pierre har brugt et par lørdage til at hjælpe med et par ting, som ikke var blevet helt færdige. Der manglede en trappe op til legepladsen ved børnehaven, ramper ved garage og værksted og stålbænke ved et par vinduer. Alt sammen noget de selv har taget initiativ til.

Bien har svejset døre til værksted, garage m.m. Han er rigtig dygtig til at svejse og med Musa’s hjælp har de fået lavet nogle fine og solide døre.

Samuel og vores havemand Jean, har hjulpet hinanden med at gøre jorden klar til at så. De har allerede høstet røde bønner og jordnødder. De har også sået en masse grøntsager, vi gav dem en del frø som vi havde haft med herhjemme fra, og da regnen kom godt i gang, fik de sået i de 5 højbede, vi har fået lavet.  Vi har sagt, de endelig skal spise, hvad der er i haven. Samuel må hjælpe med at bruge de forskellige afgrøder til nogle gode retter, som de ikke kender og normalt ikke har i deres egne haver. Han er blevet god til at lave mad med europæisk stilJ

Vi har stadig en container her. Vi vil ikke sende den afsted, før vi er sikre på, vi kan være i Bouar, når den kommer så langt og skal læsses af indenfor 48 timer. Ellers kommer vi til at betale ventepenge! Det har betydet, at vi har kunnet pakke lidt om og få nogle ting med, som ellers måtte vente. Bl.a. en symaskine. Det glæder vi os over.

Der er dog stadig ikke mulighed for, at vi kan rejse. Grænserne er stadig ikke åbne, måske kan man komme ind, hvis man søger om tilladelse, men kun 1 flyselskab flyver til Bangui, og derfor er prisen ret høj.

En anden ting vi kan glæde os over er, at vi har ansat en ung kvinde fra Tjekkiet. Vi har truffet Veronika i CAR. Hun arbejdede med at undervise lærere i at undervise efter ”leg og lære” metode.

Vi har jo talt meget om den metode der undervises efter i skolerne, har oplevet hvor mange af børnene, der ikke kan læse og skrive – selv om de har gået i skole.  Der tales fransk, der skrives fransk på tavlen selv om de fleste børn ikke forstår dette. Kun læreren har en bog, hvis børnene er heldige har de en lille tavle og et stykke kridt. At træffe Veronika og høre, at hun lige præcis arbejdede for at få indført modersmåls undervisning og ”leg til lære” også var noget hun brugte, ja så blev vi meget begejstrede. 

Hun måtte stoppe sit arbejde da Corona og en tom pengekasse satte stop for hendes projekt i CAR. Vi havde holdt kontakt til hende og fik lyst til at høre om hun ville hjælpe os. Vi har ansat hende, foreløbig for 3 mdr. Hun vil hjælpe med at få startet børnehaven, undervise vores lokale medarbejdere i ”leg og lære” for små børn.

Hvis vi kan skaffe pengene og måske en lærer mere, kunne det være en stor ting, at Hjerte for Afrika kan videreføre det arbejde som Veronika har startet. Hun vil gerne fortsætte hos os, hvis vi kan finde penge til hendes løn og en opstart af et projekt med at tilbyde undervisning til lærerne, sådan som hun var i gang med tidligere.

Hun er meget kompetent, har en master i sociale studier, arbejdet i Frankrig med handikappede unge og i en flygtningelejr i Uganda. Inden hun tog hjem fra CAR fik hun overtalt regeringen i CAR til at indføre undervisning på modersmål i alle skoler for 1.-5. klasse.

Vi håber, det snart bliver muligt at rejse, der er mange ting som bare venter på, at vi kommer og kan fortsætte vores arbejde. Vores gode ven fra musikskolen har lovet, at han nok skal komme til Bangui og hente os. Der er jo ikke pålidelig bus eller tog, så vi er meget afhængige af hans hjælp.

Vi har søgt flere fonde om penge til en bil, men det er ikke lige det, der gives flest penge til. Det er også mange penge, ca. 300.000 DKK, men vi tør ikke løbe an på en brugt bil igen. Tak til alle jer der har hjulpet til at komme nærmere en ny bil!

Endnu en gang TAK til jer som hjælper på så mange forskellige måder. Tak for de mange fine små trøjer og huer.  Tæpper, både store og små af slagsen, jeg bliver altid glad når jeg kan give et tæppe til nogen der elles vil fryse i de kolde nætter.  Tak for ting og sager, møbler og værktøj.

Vi kan søge penge til transport og derved sende ting ud, der giver større perspektiv til vores projekt. Når containeren kommer ud, er der bl.a. maskiner til møbelfremstilling. Med undervisning kan flere bruge deres tillærte kompetencer på at starte en lille virksomhed med noget af det brugte værktøj. Vi håber også at kunne tilbyde undervisning til bedre sundhed, hygiejne og sund kost.  At lære om andre afgrøder og dyrkningsmetoder der kan give større afkast, vil også forbedre manges liv.

En dato for generalforsamling i 2021 er også blevet bestemt. Det bliver den 20. marts her i Kirketerp. Jeg håber I vil sætte dagen af til at mødes med os. Det betyder så meget at kunne sætte ansigt på alle jer, som følger med i vores arbejde.

Jeg har haft dette brev under udarbejdelse i et par uger, og lige i disse dage har vi fået besked fra vores mand, Elysee, i Bangui. Regeringen i CAR har igen godkendt vores arbejde og hjælp til deres land, så vi nu har fået en samarbejdsaftale for de næste 3 år.  Denne aftale betyder bl.a., at vi ikke skal betale for visa og opholdstilladelse og ikke betale told af indførte varer. Vi sender halvårlige rapporter til regeringen og holder derved en tæt kontakt.  Elysee er meget kendt i Bangui, især rundt på regeringskontorerne bliver han ofte genkendt, og folk spørger til ham. Så fortæller han om Hjerte for Afrika, og hvad vi hjælper med.  Han er uvurderlig for os!

I får lige nogle af de mange billeder, som Bien og Pierre har sendt os.

KH fra os begge

(Har du lyst til at skrive et svar, er du meget velkommen til at bruge nedenstående kommentarfelt eller sende os en mail på: vbskindhoj@gmail.com)

Vores kok Samuel slår græs

Fine bananer klar til at spise

Fundament til musikskolen

Fundament til musikskolen

Fundament til musikskolen

Veronika, vores nye medarbejder

Veronika, vores nye medarbejder

Kategorier: Rejsenyt 2020

1 Kommentar

Hanne · 25/08/2020 kl. 21:12

Dejligt at se så dygtige håndværkere , de lokale er 👍
Vi må alle be’ og håbe på det snart bliver muligt at rejse ud i verden til gavn ikke mindst for – lad mig bare sige – vores projekt i Bangui.
Må Gud fortsat velsigne og beskytte det !

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.