Rejsenyt 5, 2024: Opstart af SFO for tidligere børnehavebørn

Udgivet af Admin2 den

Bouar 17.05.2024

Kære alle

Mange hilsner her fra Bouar.

Siden vi kom hertil for snart 3 uger siden, har vi ikke fået meget regn, selv om det kaldes ”regntid”, og det er ret varmt. Luftfugtigheden er dog ret høj, det har regnet før vi kom, så selv de herboende synes det er lummert og varmt.

Der er dog fugtighed nok til at afgrøderne spirer, jordnødder og majs er så småt ved at komme frem, og der er masser af ukrudt.

Selv om det er varmt, så leger børnene og drøner rundt på deres små trehjulede og de spiller basket ball. Det er nyt for dem, vi har lige taget en lille stander og net frem, der passer til små børn. De synes det er sjovt, selv om de ikke helt kender spillet.

Børnene spiller basket ball

 

 

Vi er så småt ved at starte vores efterskole program (SFO) for de børn, der har været børnehavebørn, men som nu går i skole. Sylvain har sendt bud til de forældre, der bor længere væk, dem der bor her omkring har sendt deres børn allerede. Sylvain mener, der vil komme mange børn i næste uge. De fleste skoler har 2 hold elever, formiddag og eftermiddag. Der er ikke skoler og lærere nok til alle de børn, der bor her i Bouar.

 

Det er sjovt at se disse børn igen, efter mere end 2 år. De har dog ikke glemt os, de kommer løbende og kaster sig i favnen og er tydeligt glade for at komme igen.

 

Dygtig skolepige. Hun går i 1. klasse nu.

Noget af det, som vi rigtig gerne vil hjælpe med, er at man kan udnytte de ressourcer, der findes og som kan give en familie et udkomme. Vi ser mange muligheder, men det er svært for dem at se det med vores øjne.

Derfor gjorde det mig rigtig glad at se ham, som jeg fik til at lave kurve komme på besøg og være meget glad. Well, han fortalte dog, at han havde mistet sin mor for en måneds tid siden. Der stod han jo så med et problem, vi var her ikke, han havde mange kurve lavet til mig, men havde brug for penge til begravelsen. Så han solgte mange kurve, her i byen. Til katolikkerne, men også til de lokale. Til samme pris som jeg køber til. Nu kunne han pludselig se hvordan det kunne hjælpe, og at det ikke kun var til mig han kunne sælge sine kurve. For et par år siden mistede han sin kone, da hun fødte deres 10ende barn. Pludselig stod han alene med mange børn og ingen penge. Jeg kunne nok give ham lidt til at klare den første tid, men fik ham til at lave kurve, og det har vist sig at være en stor hjælp til familien. Han er begyndt at oplære sine store børn, så det traditionelle kunsthåndværk ikke glemmes.

Der flettes kurve

En anden ting som også giver et billede af at noget af det vi siger falder i god jord, er opsparing. Vi har i mange år talt om, at hvis man lægger lidt penge til side, har man mulighed for at købe større ting. En cykel, en lommelygte eller en telefon.

George, en af vores vagter, er altid i pengeproblemer. Han har 3 små piger og har været ved at bygge hus i mere end 1 år. Sidste år fik vi ham til at lægge ca 100 kr til side. Det glemte han alt om. En af de gange vi talte med dem alle her via vores telefon, sagde George, at han var færdig med sit hus, men manglede penge til dør og vinduer.  Da huskede jeg ham på, at han jo havde penge i ”banken” hos os, og han kunne bare få dem af Bienvenu.

Whau, var der én, der blev glad. Han havde selv glemt alt om det og nu kunne han lige pludselig gøre sit hus færdig. Jeg håber, der er flere der vil huske hans glæde og lægge lidt til side.

Vi har haft rigtig travlt siden vi kom. Fik jo kun 1 måneds visum. Det har hængt over hovedet på os, at vi kun havde kort tid, og der var så meget vi måtte få fortalt. Det er ikke bare os, der har problemer med opholdstilladelse. Vores katolske venner og andre der kommer ude fra andre dele af verden oplever, at det er svært at få lov til at være her. Der går mange rygter, og vi ved ikke helt, hvad vi skal tro, men vores mand i Bangui har forsøgt at få en aftale i stand for os. Derfor kører vi til Bangui på mandag. Vi håber meget at få lov til at være her til den 7. juni, og måske opholdstilladelse. Vi kan ikke selv gøre meget, men må bede om, at der kommer en løsning.

Herfra ønskes i alle en glædelig pinse

Bent og Vera

Har du lyst til at skrive et svar, er du meget velkommen til at bruge nedenstående kommentarfelt eller sende os en mail på: vbskindhoj@gmail.com

Kategorier: Rejsenyt 2024

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.