Rejsenyt 5, april 2020

Udgivet af Admin2 den

Kære Venner                                                                                                                      Bouar den 05.04.2020

Tak til jer som skriver til os, både til vores mail og her på siden. Det er så dejligt at høre fra jer, og det giver os så meget mod og energi.

Vi har det godt, har mad nok og vores medarbejdere er alle raske og med på at tage alle de forbehold, der skal til for at holde Corona væk herfra.

Vi har lagt sæbe frem, så alle kan vaske hænder, også dem der kommer på besøg. Der har ikke været nogle flere smittede, blot dem som kom ind med fly. De har det dog alle godt igen.

Vi har arbejdet på at blive færdige med byggeriet. Vi regner med, at når vi kommer til slutningen af denne måned, så er murerne færdige her. Pierre har nogle få småting han skal have støbt, låg til brønden og vores regnvandstank, og så er alle murene oppe ved værkstedet.

Bien Venue er i fuld gang med de sidste værelser. Vi kan ikke lave dem færdige, da vi mangler flere ting, men vi har 2 værelser der er helt klar og containeren, hvor vi boede til at begynde med, er også nymalet og klar til at flytte ind i!

Ind imellem sit arbejde med gipsplader, er Bien Venue i skole. Han og Melanie, vores kommende børnehaveleder, er ved at lære IT. Vi har en god ven, en journalist og IT specialist, som har tilbudt at give dem undervisning og vi har nu pc’er med fransk tastatur.

Bien og Melanie læser også engelsk. De gør fine fremskridt og det er en fornøjelse at kunne se, hvor hurtigt de bliver i stand til at tale og forstå.

Her har vi haft ekstra travlt den sidste tid. Vi fik nemlig en mail fra den danske ambassade i Nigeria, der spurgte om vi ønskede at komme hjem. Vi er tilmeldt ”danskerlisten” så der bliver holdt øje med os. Der ville blive arrangeret et særfly, som vi kunne komme med.

At komme hjem den 3. maj, med ordinær flyvning er nok ikke muligt. Så vi fik en kontakt til den franske ambassade her i CAR, som vi skulle kontakte. De svarede straks, og at det nok blev inden påske. Nu må vi se, hvornår det sker. Vi kan jo læse om, hvor svært det er at få folk ud af andre lande og her er grænserne også lukket.

Vi har været rundt til alle vi kender her for at høre, om de kunne/ville køre os til Bangui. Vores bil står jo stadig i garagen og vil ikke køre. Der bliver ikke kørt mange ture i denne tid, alle prøver at bevæge sig så lidt som muligt, pga. coronavirus. Mange har ikke mulighed for at hjælpe, men en ung præst har sagt, at han nok skal køre for os. Det er en stor lettelse at vide, at han er parat til at køre, når vi har brug for det.

 Denne unge katolske præst er ved at starte en musikskole her i Bouar. Han er polak, nærmest vores nabo, som han siger, og er kommet her flere gange i ugens løb.  Han har meget brug for os, især Bent, for han må ikke starte med at bygge, inden han har sikret at en kompetent byggemand er på sagen. Vi har nok at gøre med vores eget byggeri, men har alligevel sagt ja til at hjælpe. Det er aftalt at Pierre, vores murer, skal stå for byggeriet som så først kan starte, når han er færdig her til maj. Bent og Pierre har lavet et overslag over den første fase af byggeriet, nemlig mur rundt om grunden. Det er vigtigt, at der kan lukkes for ubudne gæster. Der er store planer, men da det er en lille grund, må der tænkes kreativt. Såsom at bygge i højden. Vi er glade for at kunne hjælpe ham, og han er taknemmelig og hjælpsom over for os.

Vi måtte desværre af med vores kære Pedro. Han har været med helt fra starten, passede på os mens vi boede i vores lille hus, og har altid kunne finde det vi manglede på det lokale marked. Han havde dog svært ved at skulle komme hver dag, at møde til tiden og blive til arbejdsdagen var slut, var ikke for ham!

Vi har i stedet lavet en aftale med en af vores vagter om at være ansvarlig for vores marker og have. Han er dygtig og vil gerne tage fat. Vi håber at kunne finde en ny vagt til at afløse ham.

I disse dage er det jordnødder, der skal i jorden. Det er et kæmpe arbejde, men alle hjælper til. Når der er pause i arbejdet, kommer alle i hytten og hjælper med at tage skallerne af. Jeg plejer at sige, at alle der hjælper skal have plaster for munden J

Vi glæder os til at få traktoren hertil. 4 ha er et stort stykke jord, især hvis det skal dyrkes ved håndkraft.

Vi har også haft besøg af Elysee, vores mand i Bangui for at hjælpe med alle de dokumenter, der skal til i forbindelse med de ansattes kontrakter og rapportering til myndighederne. Det er meget omstændigt, og vi synes det er meget besværlig. Fransk er svært for os, men endnu mere svært er det at forstå alle disse regler og love, vi skal forholde os til når vi har ansatte. Heldigvis er Elysee rigtig god til at tale med disse, ja undskyld, ”skranke paver” som sidder på de forskellige kontorer og forlanger kopier af kopier og dokumenter, som næsten ikke er til at skaffe.

Et eksempel er, at man skal bruge sit identitetskort til rigtig mange ting. Men disse kort er ikke blevet fremstillet i flere år, og da de kun er gyldige i 3 år, har de fleste et stort problem. Der udstedes en kvittering for, at man har søgt om et nyt, men den er ikke gyldig til ret meget og kun i 3 mdr og så koster det ca 35 kr, som svarer til halvanden dagløn for en ufaglært.

Vi skal jo følge landets love, men føler lidt, at det er en måde at få penge ud af folk, og de får ikke ret meget igen. Når tiden kommer, og de skal gå på pension, er der næsten ingen der kan få det, fordi der altid lige mangler et eller andet stykke papir.

Det er blevet en stor hjælp at vi nu har køkken, som er lukket. Ingen mus og fluer, køleskab og fryser fungerer. Samuel, vores kok, er blevet rigtig god til at bage og lave mad, som vi gerne vil have det. Det er en stor hjælp, at jeg ikke selv behøver være med, men kan få tid til nogle af de andre ting, bl.a. fugearbejde og maling.

Vi er nu gået ind i påskeugen. Også her er kirkerne lukkede, men det giver os på særlig måde mere mulighed for at tænke over, hvor meget påskebudskabet egentlig betyder. Vi har jo nok været lidt tilbøjelige til at se på påsken som en ferie og tid i haven.

Vi ønsker, at det må blive højtid hos os alle og at vi kan være sammen i bøn og tanker.

Bent og Vera

(Har du lyst til at skrive et svar, er du meget velkommen til at bruge nedenstående kommentarfelt eller sende os en mail på: vbskindhoj@gmail.com)

De nye værelser

Bananer mm.

Afvanding for regn

Jordnødderne afskalles til såning

        

J 

Kategorier: Rejsenyt 2020

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.