Rejsenyt 6, 2023

Udgivet af Admin2 den

 Kirketerp den 26.06.2023

Kære alle 

Så er vi kommet hjem, godt og vel.

Denne gang uden ekstra ferie i Nairobi, dog en planlagt overnatning i lufthavnen. Det er lidt anstrengende at sove på en stol i 8 timer, men der er en meget fin lounge i Nairobi lufthavn, fine faciliteter og mad og drikke.
Vi kom planmæssigt videre til Amsterdam, trætte men overbevist om, at nu var det værste overstået. Her fik vi så turens første og eneste forsinkelse, godt 2 timer inden vi kunne flyve til København hvor min kære svoger hentede os, og vi fik en god nats søvn inden vi satte kursen mod Nordjylland.

Vi har hørt fra vores folk i Bouar. De kører videre med arbejdet i mark og have og børnehaven har endnu en uge inden de holder sommerferie. Børnene har lavet perleplader som vi har strøget, så de kan få dem med hjem når de holder sommerferie. Det er blevet en tradition og børnene er meget glade for det. De er ikke forvendt med legetøj og pynt. Vi er glade for, at kunne give dem en lille ting.

Græsplænen skal slås ofte i denne tid

Mette har haft et kamera med, et såkaldt vildt kamera. Det har været sat op for at holde øje med, hvem der kommer og går, især om natten. Vi har haft en anelse om at vagterne nok ikke holder sig vågne hele tiden og at der måske også blev ”solgt” vand. Vagterne vidste godt de blev filmet, men tænkte nok ikke, at det var så afslørende. Vi har haft mange samtaler om, hvor vigtigt det er at passe sit arbejde. Alt sammen med i Mettes undervisning. Det har været nyt at skulle forholde sig til at ”gå på arbejde” og gøre sig fortjent til en løn. Det kan virke underligt, at der ikke er flere små virksomheder, men fakta er, at der ikke er forståelse for at drive et firma, se fremad og forholde sig til indkøb og salg og meget mere. Vi ser, at der er lang vej før små virksomheder kan klare sig uden hjælp og få et overskud. Der er stor interesse for undervisning i netop ledelse og management.

Mette taler med vagter om nattens arbejde

Der kunne være arbejde nok til Mette til mange år frem i tiden, men der er ikke forståelse, hvor vi har søgt, at give penge til løn. Vi får at vide at vi skal ansætte lokale, men der findes ikke uddannede i netop denne genre og med disse kvalifikationer. I det hele taget er uddannelse en stor mangel i CAR. Vi ser med bekymring at regeringen ikke betaler løn til lærere, og at de derfor er nødt til at dyrke deres marker i stedet for at passe undervisning i skolen. Det gælder for al undervisning under regeringen.
Vi er taknemmelige over at flere af vores medlemmer har givet skolepenge til Stellas børn, så de nu er sikret skolegang på en privat skole.

Stella og hendes børn

Vi har lavet jordnøddesmør til brug i vores husholdning, men også som et eksempel på, hvad der kan laves af det som gror. Det er dog en lang proces, og Samuel var glad for Stella og Evodies hjælp. Det blev et godt resultat, som smagte godt på de nybagte boller.

Jordnødder bliver afskallet

Til sidst kværnes de gennem kødhakkeren. 

Vores lille traktor havde fået problemer med koblingen, men med hjælp fra vores venner fra Peru kom den tilbage og var til stor hjælp med markarbejdet.
Vores gamle murer, Gabriel, kom og hjalp med at lave afløb for regnvand. Vores fine boldbane skulle ikke gerne skylle væk. De næste 3 mdr. regner det næsten hver dag, mere end jorden kan optage, så det er godt at få ledt det væk.

Vores traktor i marken

Gabriel igang med afløb for regnen

Den sidste dag fik vi besøg af EU-ambassadør i CAR. Vi har kendt ham et stykke tid, han er skotte, og er meget interesseret i det arbejde, vi har gang i. Han er meget fokuseret på situationen i CAR og gør et stort arbejde inden for de beføjelser han har. Han kom sammen med en minister, flere embedsmænd fra regeringen og fra det lokale embedsværk i Bouar. Det hele blev dækket af radio og journalister, som derved var med til at sætte fokus på vores center

Besøg af EU ambassadør

Vores ansatte og EU ambassadøren

Vi har kontakt så godt som hver dag. Nogle dage er det bare at vi lige siger hej og hvordan går det? Andre dage er der problemer og de skal have et godt råd til at takle det bedst muligt. Bien Venu er god til at klare det meste og har stor respekt blandt vores ansatte.
Lige nu tænker vi meget på Samuels kone og hendes sygdom. Hun har fået medicin til en måned, men medicin er ikke så godt så længe hun ammer deres lille pige. Vi håber og beder for den lille familie.​

Besøg af Samuel og familien

Min lille navnesøster, Samuels lille datter

Tak for jer! Foldede hænder og kærlige hilsner som kommer til os via Facebook og mails som er med til at give os kræfter til at klare varmen og holde ud når tingene ikke altid går som planlagt.

Kærligst,
Mette, Bent og Vera

Har du lyst til at skrive et svar, er du meget velkommen til at bruge nedenstående kommentarfelt eller sende os en mail på: vbskindhoj@gmail.com

Kategorier: Rejsenyt 2023

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.