Rejsenyt 6, december 2019

Udgivet af Admin2 den

Bangui 09.12.2019

Kære alle

Bilen holdt til den lange tur til Bangui. Dårlig vej og en kobling der ikke kobler helt ud hver gang, holdt spændingen om den nu gav helt op inden vi nåede frem. Men vores venner i Bouar sendte os af sted med mange bønner om at vi måtte nå godt frem!

Det blev ret stresset at komme af sted og vi fik ikke gjort alt vi gerne ville have ordnet, fordi vi fik et brev om, at der ville komme inspektion på byggepladsen den 13. dec. Der skulle fremvises dokumentation for at vi havde orden på vores ansatte, kontrakter og kvittering for at vi havde betalt skat og pension for alle ansatte.

Det med kontrakter, var de ikke glade for. Der kræves nemlig at medarbejderen skal bringe identifikation, fødselsattest, helbredsattest og billeder. Det har i flere år ikke været muligt for folk at få fornyet deres identifikationskort. Dem der har et, er alle udløbet! Der skal betales for at få et nyt udskrift af fødselsattest, lægen skal have penge for helbredsattest og billeder, det hele koster penge. Og for hvad? Ja, for at vi som arbejdsgiver kan overholde loven, ved at vi betaler skat og indbetaler til deres pension. Al sammen noget vi som danskere kender meget godt.

Her er skatten bare ikke noget der forbedrer deres forhold, de skal stadig betale for lægebehandling, undervisning, vejene bliver ikke repareret og der er ikke noget sikkerhedsnet som vi kender til. Vel, det er ikke meget de betaler i skat og pension, knap 7 %. På den anden side, er der heller ikke store chancer for at de nogensinde får udbetalt pension, det skal nemlig kunne bevises, at det er indbetalt. Dvs. de skal gemme alle deres lønsedler og i et land, hvor ikke mange har kartotekskabe eller andre steder at gemme sådanne ting, ja, så bliver de let væk, spist af mus eller myrer. Så vi har forsøgt ikke at pålægge vores medarbejdere disse udgifter, men nu måtte vi altså hvis ikke det skulle ende i store bøder og besværligheder. Vi lovede at give forskud på løn og ikke tage alle pengene i et hug.

For os, især Bent, blev det også et kæmpe arbejde med at få samlet alt sammen, få skrevet kontrakter, få dem godkendt på arbejdskontoret, få udregnet beløb som skulle indbetales for hver enkelt og sidst men ikke mindst bruge flere dage på at indlevere og vente på at hans udregninger kunne godkendes. Det er ret så besværligt et system der skal udregnes efter, så selv dem på kontorene kunne ikke regne det rigtigt ud.

Alt dette gjorde, at vores sidste uger blev brugt på en anden måde, end vi havde planlagt og meget arbejde måtte udsættes. Selv om vi har rigtig gode folk, er de jo ikke vant til gipsplader og stålskelet. Bent har hele tiden været med i dette arbejde. Vi har heller ikke nogen der kan male, især ikke når der skal bruges forskellige slags maling. Der er både træmaling, væg og loft, jern og galvanisering. Det meste er hvidt. Hvorfor kan vi ikke lige så godt bruge det samme?

Jeg har malet og fuget, syet gardiner, hjulpet Bent med at skære vinyl og linoleum, holdt flyttedag for arbejdsredskaber og en masse mere. Bl.a. sørget for at der var mad til os hver dag. Selv om vi har ansat en kok, Samuel, så skal han have en del hjælp og han er ikke meget for at tage bestemmelse om HVAD vi skal spise. Han mener ikke han er god nok, men vi er ret glade for ham. Han er opmærksom, lytter og det er velsmagende og godt, hvad han får lavet.

Heldigvis har vi haft bønner, majs og jordnødder, en del grøntsager er det også blevet til. Hver dag, kl 10 serverer vi kaffe og nybagte boller for alle. De første gange fik Samuel lidt for varmt vand på gæren, så dejen ville ikke hæve, men han kom hurtig efter det og bager nogle dejlige boller.

Vi har også fået sat hylder op i biblioteket, sat bøgerne på plads, og så kan vi se der ikke er ret mange, vi ville meget gerne have flere.

I biblioteket er der også klasseværelse. Her vil vores afrikanske volontør undervise kvinder i at læse Sango, et af lokalsprogene. Han har også lovet at stå for biblioteket. Han er lærer og arbejder på en af de katolske skoler, men går på pension her til sommer og så vil han bruge flere timer hos os. Det glæder vi os over.

Vi har også holdt julefest for de forældreløse børn. De fik hver et navneskilt med billede, så vi kan kende dem fra hinanden, når de kommer på besøg. Der var små gaver, mad, kage og sodavand. Her kom vores volontør, som hedder Andre Biro, og fortalte juleevangeliet for børnene. De fleste omtaler jul som ”børnenes fest” vi ville gerne fortælle hvorfor vi holder jul! Det var dejligt at se børnene, de fleste af dem ser ud til at have det ok, men et par af dem var beskidte og havde laset tøj. Håber der kan blive plads i vores budget til lidt nyt tøj og sko.

Vi har sendt alle vores byggefolk på ferie. De var trætte, da de jo har arbejdet et helt år, og der var god anledning til at lade dem holde fri. De vil starte på arbejdet i det nye år.

Der er ikke så meget mere byggearbejde, en toiletbygning til børnehaven, vores udekøkken og så skal de gøre facademuren færdig. Muren har måtte vente, fordi vi ikke havde flere  mursten. Det har vi nu! Siden det holdt op med at regne, har vi haft et hold til at stampe mursten til os. De blev brændt i sidste uge og er klar til at blive brugt, når ferien er slut.   

Vi er også langt med værkstedet. Vi har fået lagt gulv, sat maskiner på plads, lavet døre og ramper til opkørsel, så det vil være nemt at få materialer ind og ud.

Også generatoren, som jo har stået ude og brummet og givet os strøm hver dag, har fået sin plads under tag. Vi håber ikke den skal brumme så meget mere, kun når der skal køres med de store maskiner. Ellers har vi jo solceller der giver os masser af lys og elektricitet til alt, vi har brug for.

Nu er vi snart hjemme igen. Vi skal have pakket en container og sendt af sted i begyndelsen af Jan. Se medsendte liste over ting vi mangler. Måske i har noget liggende, som er blevet tilovers eller som I på anden måde kan undvære. Så er vi de taknemmelige modtagere!

Vi skal holde jul med familien.  Håber at se så mange af jer som muligt, og forhåbentlig er der nogle volontører som er klar til at give kortere eller længere tid med hver jeres kompetencer. Jeg kan sige, at der bliver spurgt meget til hvornår og hvad vi vil hjælpe med?

Husk generalforsamling den 1 feb. Det er lidt tidligt i år, men vi vil gerne tilbage og sætte gang i centerets aktiviteter så snart som muligt.

Glædelig jul til jer alle, og tak for hjælp på mange måder, uden jeres foldede hænder og generøse pengegaver, kom vi ikke langt. Tak!

Vores medarbejdere i Bouar sendte os af sted med mange hilsener til jer alle!

Bent og Vera

Det mangler vi:

 • SENGEBUNDE, BØGETRÆ, DEM DER SIDDER SAMMEN MED PLASTIK BÅND, MINDSTE MÅL:80X200
 • PENGESKAB, LILLE BOX , EVT. TIL INDMURING
 • SIKKERHEDSSKO OG GUMMISTØVLER, STR. 43, GOD STAND
 • BØGER, GERNE FRANSKE, ENGELSKE, HISTORIE, NATUR, VERDEN, VIDEN
 • KASSETTEAFSPILLER
 • CD AFSPILLER
 • TV SKÆRM TIL UNDERVISNING
 • SKRUESTIK CA. 150 MM
 • MALING, HVID VÆG
 • AKKUMULERINGS TANK, ISOLERET CA 150 LITER
 • GASBAGEOVN, EVT. VOSS
 • EL KABEL, 3 X 1,5, 100 METER

Maskinerne kommer på plads i værkstedet

Der fremstilles mursten

Billeder fra julefesten for de kommende børnehavebørn

   

 


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.