Rejsenyt 7, juni 2020

Udgivet af Admin2 den

                                                                                                                              Kirketerp 17.06.2020

Kære Venner

Selv om vi ikke kan være i Bouar, men må forholde os til situationen, ja, så kan det kun glæde os at vores ansatte på centeret ikke er syge, men kan passe deres arbejde og holde vores center kørende. Og ja, vi er heller ikke ramt af corona. Det er tingen at takke for, som en gammel kollega i Nigeria engang sagde.

Vi er i daglig kontakt med Bien, vores snedker og pt. leder på centeret. Der er ikke så mange at lede lige nu. Efter byggeriet er næsten færdiggjort og murerne er flyttet videre til en ny byggeplads, er det blot vagterne og vores havemand.  Derudover kommer Melanie 2 gange om ugen. Melanie er den kvinde, som vi håber, vil blive leder af børnehaven.  Hun har ingen erfaring med små børn, men er meget villigt til at lære (vi har stadig ikke en pædagog eller lærer til at hjælpe os i gang). Hun og Bien har IT undervisning 2 gange om ugen. En af vores gode venner i Bouar, han er journalist og har en cyber cafe, kommer på centeret og giver dem undervisning. De er allerede blevet meget dygtige.

Efter vores lidt hastige hjemrejse, har Bien og Pierre hjulpet hinanden med at få det sidste murerarbejde lavet. Der er blevet bygget en køkkenudvidelse for at få plads og luft til det gamle Morsø komfur vi vil installere. Det kan hjælpe med at spare på gas, som vi ikke kan købe i Bouar, men kun i Cameroun. Samtidig kan det også være undervisning, da det jo er muligt at lave noget, der ligner. Det vil betyde meget mindre brug af brænde, da varmen jo er mere koncentreret.  Det vil alle kvinderne blive meget glade for at høre om. Det er dem, der skal slæbe alt brænde hjem.

Der er også lavet trappe op til legepladsen, og der er lagt cement foran døren, mest for at holde på jorden i regntiden. Vi glæder os til at sætte alle de mange legeredskaber op, som vi har haft med. Det bliver så dejligt, når vi endelig kan få børnehaven i gang og give børnene en god oplevelse.

Jean, vores havemand, har også haft travlt med at så og plante. Jordnødderne er kommet op, majs og bønner gror, og der er store bananklaser på palmerne.  

Bien har haft gang i svejseren og lavet låger ind til værksted og garage. Han har svejset af de gamle rør vi havde med, så der nu er lukket og sikkert mod tyveri.

Pierre og hans murerteam er flyttet op i Bouars centrum, hvor de er gået i gang med et nyt byggeri. Det er en musikskole.  Det er en katolsk broder, Benedykt, som ønsker at bringe musik ind i børns skolegang.  Han har store planer, men først må han bygge. Han har bedt om vores hjælp i form af tilsyn og ekspertise mht. byggeriet. Vi har hjulpet med beregninger, og da Pierre står for byggeriet, giver det mulighed for at vi kan hjælpe, selv om vi må sidde her på kontoret i Kirketerp. Han ringer og sender billeder, så vi hele tiden kan følge med.

Denne bror Benedykt, har vist sig at være en rigtig god ven. Da han bad om vores hjælp, tænkte vi først, at det havde vi vist ikke overskud til.  Men han havde et stort problem, da hans broderskab ikke ville lade ham bygge uden han fik professionel hjælp. Vi talte lidt om det, og da han var meget villig til at ansætte Pierre som chef for byggeriet, kunne vi se at opgaven var overskuelig.  Han er meget taknemmelig, og har hjulpet os med andre ting, bl.a. var det ham der kørte os til Bangui, da vi skulle hjem og ingen bil havde.  Han har også tilbudt at få en mekaniker til at se på vores bil.

Ja, den bil giver os grå hår i hovedet, som man siger! Nu har der været flere der har kikket på den, skillet den ad og forsøgt flere ting. Den vil stadig ikke køre!

Vi må finde en udvej for en ny bil. Vi har undersøgt mulighed for at købe i CAR, men det er alt for dyrt og usikkert, hvis vi vil købe en brugt bil. Der er en mulighed for at købe en Toyota fra et lager i Gibraltar, det er også dyrt, men dog noget billigere end hvis vi skal købe her i DK.

Vi er så taknemmelige for jer, der har givet en ekstra gave til os til bil, (kr.16.500) og for vores datter Mette, som jo oplevede hvordan bilen brød sammen på vejen til Bangui, da hun skulle hjem til USA (hun var på 2 ugers besøg). Hun har lavet et opslag på Facebook og har allerede fået ca. 13.000 kr.

Der er dog lang vej til de ca. 300.000 kr., som vi skal regne med en bil vil koste, inkl. fragt og indregistrering.

Vi søger fonde og legater, men der er ikke stor vilje til at støtte huse og biler, hvilket vi godt kan forstå, men vi er bare så afhængige af bil, fordi der jo ikke er bus og tog i CAR.

Hvornår vi kan rejse tilbage til Bouar ved vi ikke!

Vi håber hver dag, at der bliver lukket op for rejser og grænser bliver åbne, men indtil videre må vi glæde os over, at vi har telefonisk kontakt, og at vores folk er raske. Vi har tid og lyst til at fortælle om vores projekt i CAR, så hvis I kender til nogen, der vil høre om Hjerte for Afrika, må I bare give os besked. Vi glæder os hver gang vi må dele vores gode oplevelser.

Vi ønsker jer en god sommer som for manges vedkommende bliver her i Danmark. Kommer jeres vej forbi os her i Kirketerp, så er i meget velkommen til at kigge ind. Også jer vi ikke kender.  Kendskab gir venskab, siger man, og vi ville blive så glad for at kunne takke jer helt personligt for jeres hjælp til Hjerte for Afrika!

Bent og Vera

(Har du lyst til at skrive et svar, er du meget velkommen til at bruge nedenstående kommentarfelt eller sende os en mail på: vbskindhoj@gmail.com)

   

 

Kategorier: Rejsenyt 2020

1 Kommentar

Kaja Nemuel · 26/06/2020 kl. 08:25

Kære Vera og Bent,

Dejligt at høre fra jer, og at I har det godt!
Jeg sidder i Jos, hvor vi flyttede til, da Nemuel blev pensioneret. Vi har det også godt selv, men havde den sorg pludselig at miste Nemuel’s ældste broder (han var på min alder) for et par uger siden efter 3 dage med feber og hovedpine. Hans sukker og blodtryk var højt. Han boede i Zaria men skal begraves i hjembygden ca 700 km derfra den 4. juli.
Vore børn, børnebørn og svigerbørn har det alle godt. Paul bor i North Carolina, men flytter snart til Kentucky, Simon i New York og David i Føns! Hvor i USA bor Mette?

Kærlig hilsen og fortsat god arbejdslyst,
Kaja

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.