Rejsenyt 8, 2021

Udgivet af Admin2 den

                                                                                                                                                 Kirketerp d 12.07.2021

Kære alle,

Der er nok nogen der undrer sig over, at dette rejsebrev kommer fra Kirketerp og er noget længe ventet.

Ja, det er sent, og vi er kommet hjem til Kirketerp, men vi har en forklaring.

En af de første dage i juni, blev hovedserveren til telefonudbyderen Orange ramt af lyn og sat ud af funktion. Der gik et par dage inden rygterne nåede Bouar. Vi havde godt bemærket, at der ingen internetforbindelse var, men det sker ofte, dog ikke i længere tid. Flere rygter gik på at Frankrig havde lukket fordi den Centralafrikanske Regering havde afbrudt forholdet til Frankrig, andre at det var oprørerne der havde indtaget Bangui og lukket for signalet. Vi var nok klar over, at ingen af disse teorier var rigtige, men det siger noget, om hvor svært det er at holde fokus i et land, hvor informationer ikke er pålidelige.

Vi hørte dog snart fra vores venner i Bangui, via anden telefonudbyder, hvad var den virkelige årsag, nemlig at lynet var slået ned i serveren, og den var totalt udbrændt. Nyt materiel var bestilt i Frankrig. Der ville nok gå nogle måneder før det ville fungere igen.

Vi forsøgte at købe os ind på et af de andre telefonselskaber, og fik også mulighed for internet, dog var forbindelsen for dårlig. Uden forbindelse fik vi heller ikke information om vores forestående hjemrejse, hvilke forholdsregler og krav der nu var mht. corona og om vores afgang måske blev forandret. Det sker ofte. Vi kunne heller ikke sende billeder og breve.

Heldigvis kunne vi ringe hjem og vores familie kunne give os besked, hvis der blev forandringer.

Siden 2000, hvor telefon og internet kom til CAR, har det fungeret ret godt. Der har været små udfald, men vi oplever normalt ret god forbindelse. Vi hører, at der er kommet en ny server, og at man er i fuld gang med at opsætte systemet igen. Det kan kun blive bedre end det var!

Vi havde modtaget containeren, og nu havde vi så alle de ting, vi havde manglet i længere tid. Nu skulle vi i gang med at færdiggøre byggeriet. Vi fik spartlet og malet, monteret flere solceller og batterier, og selv den lille traktor kom til at køre. Den havde jo ikke været i gang i et års tid, da vi havde problemer med at få godkendt indholdet i containeren, og så kom corona og gjorde det svært at vide, om vi nu kunne være i CAR når den ankom.

Stella kom tilbage fra Congo, fra sin søsters begravelse. Evodie havde gjort det rigtigt fint mens Stella var væk, godt for os at se hvordan hun tog ansvar og voksede med opgaven.

Hverken Stella eller Evodie har nogen pædagogisk uddannelse, men begge har børn og er gode til at tage ansvar. Det er meget bevidst, at vi ikke har søgt nogen med uddannelse. Der er småbørns læreruddannelse i Bouar, men vi vil gerne have en mere pædagogisk tilgang, og det er heller ikke skole vi tilbyder. Børnene skal være i trygge rammer hvor de kan lege og samtidig tilegne sig de færdigheder, der giver bedst mulighed for at tilegne sig viden sidenhen.

Vi håber at få en pædagog ud i efteråret, som kan undervise Stella og Evodie, og give os gode råd om hvordan vi skaber de bedste rammer for børnene.

Lige nu er børnehaven lukket for sommeren. Alle skoler i landet lukker i 3 måneder. Da er regntiden på sit højeste, og det regner næsten hver dag. Vi forventer at starte op igen midt september. Den sidste uge fik børnene lov til at lege med hama perler og skulle ikke putte dem tilbage i dåsen. Vi lovede at stryge dem og at de så måtte få dem med hjem den sidste dag. De er så gode til farver og mønstre!

Vi har nu plads til volontører og venter bare på, at nogen melder sig. Vi har 2 klasseværelser og udendørs arealer. Værksted, til møbelforarbejdning og svejsning med mere. Vi håber at kunne tilbyde kurser i forskelligt håndværk, sundhed og ernæring, fremstilling af sæbe og creme m.m. Kun fantasien sætter grænser. Befolkningen har hørt os sige, at de har alle muligheder for at skabe en bedre tilværelse for sig selv og at ved at sætte gang i mindre industri og handle med hjemmefremstillede produkter, kan økonomien forbedres og derved skabe omsætning.

Vi har brugt mange timer på at forklare, at vi ikke ansætter nogen, men vil hjælpe til at bruge de muligheder der er til stede i deres ret så frodige og smukke land. Vi beder for, at der fortsat må være fred og rimelig sikkert i deres land.

Bilen giver os stadig problemer. Vi havde en reservedel med i marts, vores gode Hausa mekaniker kom og fik den sat på plads og så kørte bilen igen. Et par ture, så var det galt igen. Vi sendte bud efter ham igen, men han bor i nabolandet Cameroun, så det tog sin tid inden han kom igen. Faktisk kom han lige inde vi skulle køre til Bangui for at rejse hjem. Det var lidt svært at vente på og mange tanker gik gennem vores hoved. Kunne han reparere den, ville det være muligt at køre helt til Bangui eller skulle vi forsøge at finde nogen der kunne og ville køre for os.

Heldigvis fandt han hurtigt fejlen og vi kunne køre helt til Bangui uden problemer, men vi har indset, at vi må finde penge til en ny bil. Tak til alle jer, der allerede har givet store beløb, en ny bil koster ca. 250.000 DKK. Så vi mangler lidt endnu.

Nu er vi så hjemme et par måneder. Den forkølelse som vi fik allerede i CAR er så småt ved at været overstået. Det var en drøj tur hjem, 4 fly på 27 timer, og vi har ligget underdrejet et par uger. Nu har vi også fået vores første Covid-19 vaccine, skal have det sidste i begyndelsen af august.

Vi har Generalforsamling den 14 aug., hvor vi håber at se mange af jer. Kommer I forbi Kirketerp på et andet tidspunkt, er I altid meget velkommen.

Rigtig god sommer til jer alle

Bent og Vera

Har du lyst til at skrive et svar, er du meget velkommen til at bruge nedenstående kommentarfelt eller sende os en mail på: vbskindhoj@gmail.com

Overvejer du at blive volontør? Læs mere her

Børnene laver mursten

Børnene laver mursten

Børnene laver mursten

 

Én af bilerne vi mødte på vej til Bangui. Der var helt fyldt op.

Kategorier: Rejsenyt 2021

2 Kommentarer

Kirsten Nørlund · 30/07/2021 kl. 17:47

Spændende læsning. Tak for de fine nyheder. Ønsker jer en dejlig sommer herhjemme i DK

Britta · 28/07/2021 kl. 13:48

Kære Vera og Bent

Som altid dejligt at læse om jeres liv og alle de opgaver, udfordringer og glæder I møder.
Håber I også må nyde den danske sommer med alt, hvad den bærer med sig af møder med jeres netværk, familie, isspisnng, lange lyse aftener + alt det andet dejlige ved denne årstid.
Vi har en ny bunke babyhuer, tæpper og babytrøjer til at ligge til jer.
KH fra Benny og Britta

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.